Autoclavul – invenția care a revoluționat lumea medicală

În anul 1884, Charles Chamberland, un microbiologist de origine franceză, a proiectat un vas cu scopul de a ține la distanță bacteriile. Această invenție avea să schimbe radical lumea medicală, oferind principii care stau la baza autoclavelor de astăzi.

Denumirea de autoclav își are originea în cuvintele grecești „auto”, care înseamnă „de la sine însuși”, și „clavis”, care înseamnă „cheie” – adică un dispozitiv prevăzut cu un sistem de autoînchidere.

Conform normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private din 19.08.2016, intrate în vigoare de la 2 septembrie 2016 și publicate în Monitorul Oficial, fiecare unitate medicală trebuie să fie dotată cu dispozitive medicale necesare pentru a steriliza corespunzător instrumentarul de lucru.

autoclav

Sterilizatoarele autoclave din clasa II A și II B sunt plasate pe piață în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătății nr. 372/2015 privind înregistrarea dispozitivelor medicale.

În prezent, cei mai mulți producătorii pun accent pe dezvoltarea și perfecționarea aparaturii și a echipamentelor medicale destinate procesului de sterilizare, așadar găsirea unui aparat sterilizator care să își dovedească eficiența sporită în timp nu este un proces complicat, cel puțin dacă suntem atenți la detalii.

Autoclavul: preț și beneficii

În condițiile în care nevoile de sterilizare din cabinete s-au accentuat din ce în ce mai mult, alegerea unui autoclav eficient se dovedește a fi destul de dificilă pentru cei mai mulți dintre specialiști, cu atât mai mult atunci când vine vorba despre cei care sunt la început de drum și care își doresc să își deschidă un cabinet dentar.

Așadar, pentru a face alegerea potrivită, cei care se află în căutarea unui autoclav ideal trebuie să ia în considerare mai multe criterii în cadrul procesului de selecție – specificațiile tehnice ale unui autoclav, preț, capacitate, dimensiuni și, bineînțeles, necesitățile cabinetului stomatologic.

Pe piața de profil se găsesc o multitudine de aparate care variază în funcție de mărimea și de funcția lor, dar și de instrumentele care urmează a fi sterilizate.

Costurile unui autoclav sunt cuprinse între 4000 RON și 120.000 RON, în cazul celor aparatelor industriale.

Controlul total al infecțiilor cu ajutorul autoclavului

De regulă, procesul de sterilizare durează între 6 și 30 minute, aceasta depinzând de specificul instrumentarului. Pentru un grad sporit de eficacitate al sterilizării, trebuie acordată o atenție maximă valorilor de siguranță și anume – presiunea, temperatura și timpul de sterilizare.

În general, temperatura necesară unui proces de sterilizare complet este de 270° Fahrenheit – adică aproximativ 132˚ Celsius. Unele ustensile sunt sterilizate la aburi, în timp ce alte autoclave folosesc metode de sterilizare care exclud umezeala.

Așadar, infecțiile sunt ținute sub control cu ajutorul sterilizării și a decontaminării instrumentarului din cadrul unui cabinet stomatologic sau al unei clinici dentare.

Aceste procese sunt indispensabile pentru a nu pune în pericol sănătatea pacienților sau a personalului cabinetului sau, după caz, al clinicii.
Având în vedere că procesul de sterilizare se realizează doar prin utilizarea unor aparate autorizate și avizate conform prevederilor legale în vigoare, specialiștii sunt nevoiți să găsească cea mai bună soluție.

Dentex – echipamente stomatologice de calitate

Dacă ai nevoie de un autoclav cu eficiență sporită sau de instrumentar potrivit pentru laboratorul de tehnică dentară ori pentru cabinetul tău, Dentex îți oferă o gamă variată de echipamente și consumabile din care poți alege necesarul pentru clinica în care activezi.

Pe dentex.ro găsești cele mai bune oferte pentru achiziții cu specific stomatologic, la prețuri convenabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.