Costuri pentru o masina

Chiar daca nu am inca permisul de conducere, ma gandesc tot mai tare sa dau examenele necesare si sa incep sa conduc. De multe ori ai mei mi-au spus sa ma motiveze ca imi vor lua o masina de mana a doua, doar sa iau carnetul. Cum sunt destul de pretentios, nu as vrea chiar orice masina. Nu ma intelegeti gresit, si un Logan ar fi bun, dar nu as vrea ceva vechi de 10-15 ani sau un model extrem de urat. Mai bine mai stau, mai strang un ban si imi cumpar o masina rezonabila. Nu am nevoie nici de ultimul model de Mercedes, fiind incepator cu siguranta se vor intampla si evenimente mai neplacute.

Nu stiu foarte multe despre chestiile de birotica, cum ar fi taxele pe care ar trebui sa le platesc la stat sau ce implica acestea. Cred ca de partea asta se vor ocupa parintii. Stiu doar ca unele modele au taxele extrem de mari, dar nu stiu pe ce criterii se stabilesc acestea(motor, marca, vechime?). Stiu si ca in general combustibilul este foarte scump, ajuns pe la 6-7lei litrul, in conditiile in care acum 5-10 ani era undeva la 2-3-4lei, dupa cum am vazut pe Facebook. Chiar si afara, spre exemplu in Canada pretul este undeva la un dolar si putin(4lei aproximativ) si tot este scump.

Dupa aceea m-am uitat la anvelope. Stiu ca e nevoie de 2 randuri de anvelope, unele de iarna si altele de vara. Chiar vorbeam acum cateva zile ca nici nu stii cand sa le schimbi si ca multi romani nici nu le schimb. Ori le folosesc pe cele de vara mereu, ori pe cele de iarna. Depinde fiecare cum are. De exemplu, daca ne luam dupa vremea buna de cateva zile si am fi schimbat anvelopele, am fi facut un lucru foarte prost avand in vedere ca in multe colturi ale tarii a nins destul de mult. Fiind si vacanta de Paste, multa lume alege sa isi petreaca sarbatorile la o cabana prin Brasov sau chiar in Sibiu, unde a nins extrem de mult.

Anvelope

Anvelope

Am vazut foarte multe modele, unele chiar interesante. Stiu ca se tine cont de masina si de model, dar m-am uitat orientativ si pot spune ca preturile sunt accesibile. Pana la urma, unele chestii sunt importante pentru o masina, cum sunt anvelopele, trusa medicala si multe altele. Cu siguranta o sa comand si anvelope de iarna si lanturi, mai ales dupa ce am vazut zilele acestea(in luna Aprilie) prin tara. Am ramas uimit de zapada care a venit brusc, de “mobilizarea” autoritatilor si de faptul ca foarte multa lume a ramas pe loc pentru ca masinile nu se puteau misca.

One Response
  1. 30 September, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.