Despre anvelope

De multe ori m-am intrebat daca anvelopele de iarna se potrivesc si sezonului cald, adica vara. Aceasta este o intrebare foarte des folosita de majoritatea soferilor. Producatorii, cat si magazinele de specialitate recomanda un set de anvelope noi pentru fiecare sezon, astfel incat legea se aplica in mare parte doar pe timp de iarna, atunci cand anvelopele de iarna sunt obligatorii si se pedepseste conform in vigoare, celor care nu au anvelopele potrivite iarna. Fiecare sofer stie ca iarna trebuie sa scoata bani din buzunar pentru accesorii cat si noi anvelope potrivite. Multi soferi folosesc anvelopele de iarna si vara, asta deoarece este practic legal acest lucru, dar nu si in situatia in care folosim anvelopele de vara pe timp de iarna, aici totul e diferit si se penalizeaza.

Problema pe partea de legislatie este cat de cat clara, adica nu este mentionat deloc daca anvelopele de iarna se pot folosi si vara, deci raspunsul este pozitiv, da, anvelopele de iarna se pot folosi si vara, insa pe partea tehnica/siguranta, nu e deloc recomandat acest lucru. Deci pe scurt, este recomandat schimbarea anvelopelor odata cu schimbarea sezonului. Daca doriti sa ramaneti la anvelopele de iarna pe perioada celor patru anotimpuri, trebuie sa stiti un lucru foarte important, anvelopele iarna se uzeaza foarte mult, astfel vara pe caldura mare, o sa aveti foarte mari probleme.

Trebuie sa stii ca materialele folosite sunt diferite, daca faci o comparatie intr-o anvelopa de iarna cu una de vara o sa observi o mare diferenta, mai ales pe partea de compozitie. Iarna anvelopele isi pierd din calitate, astfel incat dimensiunea canelulilor scad foarte mult, asta insemnand o siguranta mai mica decat o anvelopa noua si potrivita sezonului. Orice cauciuc uzat va avea mari probleme, mai ales ca in Romania s-au produs foarte multe accidente din cauza anvelopelor prea uzate si gresit alege pentru un anumit sezon. Totul e la alternativa soferului, daca isi schimba setul de anvelope sau nu, dar siguranta in circulatie o sa fie mai mica, din cauza anvelopelor (desigur, daca nu sunt atent alese si pentru sezonul potrivit).

Nu uitati, chiar daca nu exista o lege potrivita pentru acest aspect, RAR adica Registrul Auto Roman, face anumite verificari in trafic, asta pentru stabilirea calitatii anvelopelor, precum si recomandarea unor cauciucuri/anvelope potrivite modelului de masina si in mare parte se recomanda produse originale potrivite masinii. Tot aici trebuie sa mentionam de anvelopele si cauciucurile second hand, chiar daca au un pret mai mic, sunt deja folosite si reprezinta un mare risc de folosire, mai ales cele all-season. Mai ales daca produsele sunt mai vechi de cinci ani, trebuie evitate din start. Nu cumparati anvelope second hand mai vechi de 3-5 ani, deoarece uzura lor este foarte ridicata, indiferent daca au fost folosite intensiv sau nu. Totul trebuie sa fie nou, deoarece asa stiti ca nu o sa aveti probleme pe partea de calitate a anvelopelor.

Anvelopex

Vara trebuie sa folositi anvelope de vara(sectiunea anvelope vara), asa cum este normal. Iarna anvelope de iarna, aici nu trebuie sa intru in detalii, deoarece exista o lege si foarte mari “penalizari” pentru soferi. Alegeti in fiecare sezon anvelopele potrivite, dar mai ales vara, deoarece este un anotimp foarte dificil pentru anvelope, asa ca trebuie sa aveti anvelope noi si deloc uzate, deoarece in perioada maxima a verii, este foarte cald si anvelopele se incalzesc destul de tare, mai ales daca sunt anvelope uzate.

Momentan, atentie! In legislatie nu e indicat nimic de folosirea anvelopelor all-season sau cele de iarna in celelalte trei anotimpuri. Deci este destul de clar, puteti folosi anvelopele de iarna sau cele all-season in toate cele patru anotimpuri. Daca doriti sa cumparati anvelope va recomand sa aruncati un ochi pe cel mai mare magazin online de anvelope, cu siguranta o sa gasiti aici ceva pe placul dumneavoastra.

10 Comments
 1. 14 May, 2014
  • 15 May, 2014
 2. 19 May, 2014
 3. 20 May, 2014
 4. 2 June, 2014
 5. 9 June, 2014
 6. 10 July, 2014
 7. 25 November, 2014
 8. 12 March, 2015
 9. 1 June, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.