Ce trebuie să știi atunci când cumperi mașini de surfilat

Dacă abia pășești primii pași spre a învăța arta croitoriei, este posibil să nu știi chiar atât de bine diferențele dintre o mașină de surfilat și o mașină de cusut.

În principiu, o mașină de surfilat este prevăzută cu o funcție de întărire a marginilor. Așadar, orice tip de țesătură poate fi surfilată într-o manieră care să nu îi permită materialului să se destrame. O mașină de surfilat nu poate înlocui o mașină de cusut – pentru că nu realizează o cusătură propriu-zis, ci o finisare a cusăturii. Așadar, putem spune că vine, mai degrabă, în completarea unei mașini de cusut.

Dacă îți trebuie un astfel de dispozitiv ai mai multe variante la dispoziție: poți opta pentru o mașină de surfilat ieftină, poți alege un model de mașină de cusut care să includă și această funcție – de surfilat sau poți opta pentru o mașină de surfilat industrială. Cea din urmă variantă este potrivită doar în cazul în care ai un volum mare de lucru.
Cu alte cuvinte, dacă plănuiești să îți deschizi un atelier de croitorie sau dacă deții deja unul, mașina de surfilat industrială poate asigura atât funcții de surfilat, cât și de acoperire.

În felul acesta, ritmul de lucru va fi unul alert, putând fi efectuate mai multe lucrări într-un timp relativ scurt.

Care sunt detaliile tehnice care ne interesează la o mașină de surfilat

Pentru început, o versiune clasică de mașină de surfilat îți este utilă până te deprinzi cu lucrul. Funcții precum: Overlock, Triplock, Uberdeck te vor ajuta să realizezi articolele care te interesează. În timp, poți schimba mașina de surfilat simplă cu una mai performantă sau poți alege o mașină de cusut care să fie prevăzută și cu funcția de surfilare. Rămâne la latitudinea ta.

masina de surfilat

Iată pe scurt câțiva parametri tehnici de care să ții cont în procesul de selecție:

Viteza de coasere

Acest criteriu te ajută să te raportezi și să estimezi timpul necesar pentru a finaliza o lucrare. Specialiștii recomandă începătorilor și amatorilor mașini de surfilat cu viteza de coasere de maxim 800-900 împunsături pe minut, în timp ce pentru cei experimentați, un model de 1000 de împunsături pe minut poate fi mai mult decât suficient. Cât despre nevoia de producție în masă în atelierele mari – aceasta poate fi acoperită cu o mașină de surfilat care să aibă 1300 de împunsături pe minut.

Numărul de programe

În general, programele sunt standard. Dacă dorești să obții mai multe feluri de margini, le poți combina. Pentru începători și amatori, sunt de ajuns 3-5 programe de surfilare, iar pentru profesioniști 10-15 programe de surfilare pot fi considerate suficiente. În ceea ce privește achiziționarea unei mașini de surfilat industriale, numărul de programe necesar este mai mare de 15.

Tipurile de cusături

Overlock – se referă la varianta clasică de surfilare potrivită pentru orice țesătură. Firele (cel puțin trei) formează niște noduri și se întretaie în multiple poziții pe marginea materialului, împiedicând în mod eficient ca țesăturile să se destrame.

Triplelock – presupune un fir elastic special care să nu permită ca materialele să se încrețească.

Uberdeck – mașinile de surfilat prevăzute cu un astfel de program, de regulă au și funcții de acoperire. Sunt acele mașini specializate pe tivire care lucrează cu 2-3 ace și care pot utiliza până la 4 fire de ață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.