Scoala de soferi – cum sa profiti la maxim de perioada de pregatire?

Scoala de soferi este privita de multi doritori de permis ca pe un rau necesar. De multe ori elevii se plang de orele prea numeroase de pregatire care le mananca tot timpul liber. Prin contrast, in momentul in care se ajunge la sustinerea examenului pentru obtinerea permisului, intocmai aceasta lipsa de pregatire devine o piedica majora. Pentru a putea profita la maxim de orele de scoala de soferi, doritorii de permis trebuie in primul rand sa isi schimbe atitudinea cu privire la aceasta perioada de pregatire.

Scoala de soferi – cum sa profiti la maxim de perioada de pregatire?

www.ODAT.ro a realizat o lista cu pasii pe care doritorii de permis trebuie sa ii urmeze daca doresc sa iasa cat se poate de pregatiti de pe bancile scolii.

1. Ia scoala de soferi in serios

Inainte de a discuta de orice strategie pentru asimilarea mai rapida a cunostintelor sau pregatirea abilitatilor practice pentru sustinerea examenului, trebuie subliniata importanta seriozitatii cu care cursantii se inscriu la scoala de soferi.

Prea multi viitori soferi considera ca sunt deja pregatiti daca au avut ocazia sa conduca masina prietenilor de cateva ori. Orele de pregatire teoretica sunt privite ca o pierdere de timp, iar multi elevi fac tot posibilul sa se sustraga sau sa plece devreme.

Nici instructorii auto nu scapa de lipsa de seriozitate a elevilor. De multe ori cursantii reprogrameaza la nesfarsit orele de condus pana in punctul in care se pierde progresul.

2. Orele de pregatire teoretica sunt mai importante decat crezi

Ore intregi in care profesorul de legislatie vorbeste despre codul rutier pot parea plictisitoare. Este important ca doritorii de permis sa inteleaga in primul rand care este scopul aprofundarii acestor notiuni.

Mai departe de scopul clar de a promova examenul, studierea notiunilor de legislatie, cod rutier, prim ajutor, mecanica sau conduita preventiva au un rol extrem de important in mentinerea sigurantei in trafic.

chestionare auto

In timpul condusului, deciziile luate de soferi sunt decizii pentru care acesta nu are uneori la dispozitie mai mult de o fractiune de secunda. Soferii trebuie sa cunoasca atat de bine semnele rutiere si diversele reguli incat sa nu fie nevoie sa se gandeasca inainte se reactioneze.

3. Ia notite

Pentru ca orele de pregatire teoretica din cadrul scolii de soferi par atat de plictisitoare, multi cursanti prefera sa isi foloseasca telefoanele mobile cand profesorul nu este atent sau sa faca orice alta activitate pentru trecerea timpului. Acest tip de comportament nu face decat sa ingreuneze procesul de invatare mai tarziu, dupa ce orele de curs obligatorii au fost incheiate.

Daca in timpul orelor de curs elevi iau notite, acestia vor memora automat mult mai mult decat cei care doar asculta. Acest lucru inseamna ca pot trece mai rapid de la partea de parcurgere a materialului de studiu la partea de aprofundare a cunostintelor.

www.ODAT.ro recomanda rezolvarea de chestionare auto online pentru testarea cunostintelor. Unii profesori de legislatie integreaza aceasta metoda de studiu si in orele de curs.

4. Nu amana orele de curs practic

Pentru a vedea cu adevarat o evolutie in abilitatile unui sofer incepator, pregatirea acestuia trebuie sa urmeze cursul firesc. Instructorii auto planifica de obicei orele de curs practic astfel incat informatia si abilitatile dobandite sa fie mereu proaspete. Cursantii care amana in mod constant orele de curs practic pana cand distanta intre acestea devine prea mare, isi fac singuri o mare defavoare.

In mod ideal, orele de curs practic se desfasoara saptamanal, intr-un ritm care sa nu oboseasca dar nici sa nu permita uitarea notiunilor de baza de la o ora de curs la alta.

5. Nu ezita sa pui intrebari

Nu in ultimul rand, scoala de soferi este perioada de pregatire. Interesul comun al instructorilor si profesorilor scolii este acela de a pregati un viitor sofer responsabil in trafic, capabil sa promoveze examenul de la prima incercare.

Rata de promovabilitate a elevilor scolii afecteaza inclusiv imaginea acesteia, de aceea este in interesul colectivului ca fiecare cursant in parte sa fie perfect pregatit la finalul perioadei de curs. Din acest motiv, elevii nu trebuie sa ezite niciodata sa puna intrebari atunci cand ceva este neclar. Aceste intrebari ar putea face diferenta intre promovarea sau picarea examenului pentru permis.

4 Comments
  1. 13 October, 2015
  2. 28 October, 2015
  3. 5 November, 2015
  4. 18 November, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.