Selma, filmul despre segregatia rasiala

1964, Statele Unite ale Americii. Onorat cu premiul Nobel pentru pace, Martin Luther King isi continua lupta neobosita si non-violenta pentru drepturile civice ale cetatenilor de culoare. Insa, in ciuda cererii sale, presedintele Lyndon B. Johnson refuza sa discute despre o lege care sa puna capat discriminarii care ii impiedica pe cetatenii de culoare sa voteze, in ciuda sfarsitului segregatiei. Drept urmare, King decide sa organizeze un mars urias in orasul Selma, Alabama pentru a sensibiliza tara si sa forteze mana guvernului.

Selma, filmul despre segregatia rasiala

La acea vreme, opozitia violenta a autoritatilor a agravat situatia, si asa conflictuala. Momentul culminant a fost marcat de marsul persoanelor de culoare de la Selma spre Montgomery, mars in urma caruia presedintele Lyndon B. Johnson a semnat in cele din urma actul in care se aproba dreptul de vot al cetatenilor de culoare. In filmul Selma suntem martorii uneia din cele mai semnificative victorii pentru miscarea dreptului civil dar si la lupta acerba a lui Martin Luther King, lupta care a schimbat pentru totdeauna cursul istoriei.

Selma

Televiziunea (aflata la inceput la acea vreme) ne demonstreaza ca are o putere de influenta deloc de neglijat asupra oamenilor reusind doar cu ajutorul imaginilor sa mobilizeze si sa atraga un numar mare de albi in acest mars al lui King.

In ultimele luni, Selma, film nominalizat la premiile Oscar a starnit o multime de reactii violente. Motivul este unul simplu: cel de-al treilea film al realizatorului Ava DuVernay are in centru o realitate dura, ne prezinta sacrificiile, lupta, infrangerile dar si victoriile persoanelor care au luptat pentru egalitatile si drepturile civile ale cetatenilor de culoare.

Daca ar fi fost nominalizata la premiul pentru regie, Ava DuVernay ar fi devenit prima femeie de culoare nominalizata la aceasta categorie si ar fi avut oportunitatea de a deveni prima femeie de origine afro-americana care ar fi castigat Oscarul pentru regie.

3 Comments
  1. 1 October, 2018
  2. 5 November, 2018
  3. 7 November, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.