Care sunt cele mai populare tipuri de microfoane

Alegerea unui microfon care să capteze un sunet excepțional se dovedește a fi o misiune destul de dificilă. Și nici nu-i de mirare că pasionații de muzică întâmpină mari dificultăți în cadrul procesului de selecție având în vedere că în prezent pe piața de microfoane există o mare varietate de produse.

Iată deci care sunt cele mai întâlnite tipuri de microfoane profesionale:

Microfoanele dinamice

Apreciate pentru aspectul simplu și pentru rezistența de care dau dovadă în timp, aceste tipuri de microfoane răspund la cele mai puternice surse de sunet, fapt care le transformă în alegerea perfectă pentru show-uri live.

În comparație cu alte tipuri, acestea sunt mult mai durabile și au un grad de rezistență ridicată la impacturi mai mari.

Cum funcționează microfoanele dinamice? În interiorul lor se află o bobină de sârmă poziționată lângă un magnet. În momentul în care undele sonore lovesc această bobină, se produce o vibrație în raport cu magnetul. Astfel, se creează un curent electric care trece prin firul microfonului, ajungând în computer sau în dispozitivul de înregistrare.

microfon studio

De obicei, aceste tipuri de microfoane sunt ideale pentru scenă datorită faptului că au o rezistență sporită la variații mari de nivel de sunet. Mai mult decât atât, ele pot respinge sursele existente în spate sau în laterale.

Microfoanele ribbon

Cu toate că au un preț mult mai ridicat față de celelalte tipuri de microfoane de pe piața de profil, microfoanele ribbon sunt apreciate pentru designul lor și pentru sunetul impecabil. Pe lângă prețurile destul de piperate, un alt mare dezavantaj al acestor modele este fragilitatea de care dau dovadă.

Datorită configurației lor care permite captarea unui sunet cald, sunt utilizate în mod frecvent în studiourile de înregistrare.

Cum funcționează microfoanele ribbon? Din punct de vedere tehnic, sunt prevăzute cu aceleași mecanisme pe care le întâlnim și la microfoanele dinamice exceptând faptul că în locul bobinei se află un singur conductor metalic ce vibrează.

Microfoanele cu condensator

Cu o configurație mult mai complexă decât cea a unui microfon dinamic sau a unuia de tip ribbon, microfonul cu condensator este recunoscut pentru faptul că poate produce un semnal audio mai puternic. Prețul unui microfon cu condensator este mult mai ridicat față de microfonul dinamic, fapt datorat tehnologiei lor complexe.

Pasionații de muzică ar trebui să se gândească de două ori înainte să achiziționeze un astfel de microfon. Din punctul de vedere al durabilității și al rezistenței, aceste tipuri de microfoane nu sunt chiar cele mai bune alegeri.

Fiind foarte sensibile, orice impact poate duce la finalul duratei de funcționare a microfoanelor cu condensator. Acest gen de microfon prezintă o vulnerabilitate ridicată la vibrații structurale și umiditate.

Cum funcționează microfoanele cu condensator? În locul unei bobine de sârmă, aceste tipuri de microfoane sunt prevăzute cu două plăci de condensatoare care au nevoie de o sursă de alimentare externă. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Ei bine, asta înseamnă că un astfel de microfon trebuie conectat la un mixer sau la un alt tip de dispozitiv alimentat printr-un cablu XLR.

Microfonul cu condensator are capacitatea de a capta semnale audio mult mai sensibile și mai receptive decât un microfon dinamic.

One Response
  1. 7 December, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.